Om Caminoen


Camino de Santiago de Compostela (Jakobsvejen) udgør sammen med ruterne til Jerusalem og Rom de vigtigste pilgrimsruter i kristendommen.

I følge legenden skal apostelen Jakob, der angiveligt havde rejst i Spanien, være begravet lige netop her, efter at han blev halshugget af Herodes i Jerusalem. 

I den mørke middelalder hvor store dele af den iberiske halvø var besat af Maurerne, fik pilgrimsruten sin betydning. Historien melder, at Karl den Store fik en åbenbaring en nat. Apostelen Jakob, nu klædt i som ridder i hvidt, bød Karl at rejse til Spanien for at befri hans grav fra Maurerne. Jakob viste ham vejen ved at fortælle at Karl skulle følge Mælkevejen så ville han nå frem. Deraf navnet Santiago de Compostela (Sankt Jakob på Stjernemarken). Efter drabelige slag blev den nordlige del af Spanien gjort farbar og talrige pilgrimme har i mere end 1000 år foretaget denne rejse. 

Apostlen Jakob fremstilles dels som pilgrimmen med den karakteristiske muslingeskal og som korsridderen og Maurerdræberen Jakob. St. Jakobskorset ligner da også mere et sværd end et kors.

I dag er pilgrimsruten populær som nogensinde. Der er talrige ruter til Santiago. Men fra historisk tid har der foregået en "opsamling" gennem 3 hovedruter gennem Frankrig, som forenes på den spanske side af Pyranæerne. Jeg selv starter på den franske side af Pyrenæerne (så den allerførste dag bliver en lang vandring op ad bakke, så er man vist kørt til)

Kortet viser de mange kendte veje. Fra Nidaros i Norge til Sevilla i syd.